Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Επιβεβαιώνονται οι σφαγές στην Κύπρο

Εντονες αντιδράσεις τόσο από το κυπριακό, όσο και από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών προκάλεσε η αποκάλυψη ότι τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων, που αιχμαλωτίστηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974, βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κατά τη διάρκεια εκταφών, που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, Κ. Α., Ν. Π., Σκ. Χρ., Π. Ι. και Χ. Ι., οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, στις 14 Αυγούστου του 1974, φωτογραφήθηκαν από τον Τούρκο δημοσιογράφο Ερκίν Κονούσκεβερ, ο οποίος δημοσίευσε τις σχετικές φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα Milliyet. Στη φωτογραφία, οι πέντε Ελληνοκύπριοι εμφανίζονται γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες.



Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων. Σχολιάζοντας τον εντοπισμό σε ξεροπήγαδο της κατεχόμενης Κύπρου των οστών 24 Ελληνοκυπρίων αγνοούμενων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι «αυτό δείχνει την αγριότητα που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή».



Αντίδραση υπήρξε και από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών. «Οι αποκαλύψεις, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία της οικογένειας των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» σχολίασε ο κ. Γρ. Δελαβέκουρας και τόνισε ότι «θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή. Πρέπει να μπει τέλος στην αγωνία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων εδώ και 35 χρόνια», πρόσθεσε ο κος Δελαβέκουρας.

RSS Digg Twitter StumbleUpon Delicious Technorati